Zeleninový kvíz
Aktuální skóre: 0
Čas: 00:00
Otázka 1 z 20
Která zelenina je z botanického hlediska plodem a obsahuje semena, ačkoli je v kuchyni považována za zeleninu?
Vysvětlení:
Zatímco kuchaři považují rajče za zeleninu, z botanického hlediska se jedná o bobuli, tedy plod obsahující semena. Stejně tak okurka, paprika nebo lilek.
Otázka 2 z 20
Která kořenová zelenina je hlavním zdrojem beta-karotenu (provitamínu A)?
Vysvětlení:
Mrkev je známá svým vysokým obsahem beta-karotenu, který je v těle přeměňován na vitamín A.
Otázka 3 z 20
Který druh zeleniny je nejdražší kořenovou zeleninou na světě?
Vysvětlení:
Pravé wasabi (Wasabia japonica), ceněné pro svou ostrou chuť, je extrémně náročné na pěstování a je jednou z nejdražších zelenin.
Otázka 4 z 20
Která zelenina se tradičně používá jako hlavní surovina pro přípravu boršče?
Vysvětlení:
Červená řepa dodává ukrajinskému a ruskému boršči jeho charakteristickou barvu a sladce zemitou chuť.
Otázka 5 z 20
Která zelenina se používá k výrobě kysaného zelí?
Vysvětlení:
Kysané zelí (fermentované) se vyrábí z bílého nebo červeného hlávkového zelí.
Otázka 6 z 20
Co je Cavolo Nero?
Vysvětlení:
Cavolo Nero (černá kapusta) je tmavě zelená, téměř černá listová zelenina, oblíbená v italské kuchyni (Toskánsko).
Otázka 7 z 20
Který druh zeleniny je hlavní složkou tradičního španělského pokrmu paella?
Vysvětlení:
Paella je známá svými mořskými plody a rýží, ale téměř vždy obsahuje zeleninu jako zelené fazolové lusky a hrášek.
Otázka 8 z 20
Která zelenina nás někdy při krájení rozpláče?
Vysvětlení:
Cibule při krájení uvolňuje prchavé látky, které reagují s vodou v očích a způsobují slzení.
Otázka 9 z 20
Jak se nazývá zelenina, která se používá jako alternativa k bramborám a je sladší?
Vysvětlení:
Batáty, neboli sladké brambory, jsou hlízy s přirozeně sladkou chutí, ačkoli botanicky se nejedná o brambory.
Otázka 10 z 20
Který vitamín je v červené paprice v hojném množství, dokonce více než v citrusech?
Vysvětlení:
Červené papriky jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vitamínu C, často předčí i citrusové plody.
Otázka 11 z 20
Která zelenina je symbolem irského svátku sv. Patrika a je často spojována s Irskem?
Vysvětlení:
Brambory jsou historicky klíčovou plodinou v Irsku a jsou s irskou kulturou úzce spojeny (např. Velký bramborový hlad v 19. století).
Otázka 12 z 20
Která brukvovitá zelenina (blízká příbuzná květáku) má zelené, těsně shloučené růžičky?
Vysvětlení:
Brokolice i květák jsou brukvovité zeleniny, ale brokolice má zelené květenství, které se často jí jako hlavní chod nebo příloha.
Otázka 13 z 20
Který druh zeleniny je hlavním dodavatelem inulinu, který prospívá střevní mikroflóře?
Vysvětlení:
Inulin je druh rozpustné vlákniny, hojně obsažený v cibulovinách (cibule, česnek, pórek) a kořenové zelenině.
Otázka 14 z 20
Jak se nazývá proces bělení (uchování bílé barvy) u pěstování chřestu?
Vysvětlení:
Aby se zabránilo tvorbě chlorofylu (zelené barvy), pěstuje se bílý chřest pod vrstvou zeminy, čímž se zamezí přístupu světla.
Otázka 15 z 20
Který druh listové zeleniny se často konzumuje vařený nebo dušený a má vysoký obsah železa?
Vysvětlení:
Špenát je oblíbený pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálů, včetně železa.
Otázka 16 z 20
V jaké podobě byla do vesmíru zasazena vůbec první zelenina?
Vysvětlení:
Brambory byly první zeleninou pěstovanou v kosmu, a to v roce 1995 na palubě raketoplánu Columbia.
Otázka 17 z 20
Která zelenina je hlavní složkou tradičního řeckého salátu 'Choriatiki' (Řecký salát)?
Vysvětlení:
Tradiční řecký salát obsahuje rajčata, okurky, cibuli, olivy a sýr Feta.
Otázka 18 z 20
Který jedlý květinový pupen se často jí vařený nebo dušený a má mírně ořechovou chuť?
Vysvětlení:
Artyčok je ve skutečnosti nezralý květ, který se sklízí a jí, než se stihne rozvinout.
Otázka 19 z 20
Jak se nazývá zelenina, která vypadá jako dlouhá zelená okurka, ale chuťově je neutrální až lehce nahořklá a často se z ní peče koláč?
Vysvětlení:
Cuketa je typická pro svou nenáročnost a široké využití, včetně pečení sladkých pokrmů, ačkoli se jedná o zeleninu.
Otázka 20 z 20
Který druh zeleniny je nejdůležitější pro tradiční pokrm 'Ratatouille'?
Vysvětlení:
Ratatouille je francouzské zeleninové jídlo, jehož základem jsou rajčata, cibule, česnek, cuketa a lilek.
Konec kvízu!
Vaše konečné skóre: 0 z 20
Celkový čas: 00:00
Vyzkoušejte náš Zeleninový kvíz a staňte se expertem na plody a hlízy. Jaké tajemství skrývají brambory, rajčata a další oblíbené druhy? Zjistěte, která zelenina je z botanického hlediska plod, který druh je hlavním zdrojem beta-karotenu, a která plodina způsobila v Irsku hladomor. Náš kvíz o zelenině nabízí 20 zajímavých otázek, které prověří vaše znalosti o výživě, botanice a gastronomii. Od Wasabi až po Artyčok – otestujte si, zda dokážete identifikovat hlavní složku boršče nebo Ratatouille. Objevte fascinující fakta o nejdůležitějších potravinách a vylepšete si své znalosti o zdravém stravování.
Ovládání: Vybirejte správné odpovědi.